قطعنامه پیشنهادی تروئیکای آمریکا و اروپا علیه ایران در روز چهارشنبه 18 خرداد 1401 علیرغم مخالفت شدید چین و روسیه در اجلاس فصلی هیئت مدیره آژانس بین المللی انرژی اتمی به تصویب رسید.
این قطعنامه نسبت به کشف مواد هسته ای در سه نقطه نامعلوم در ایران ابراز نگرانی کرده و خواستار همکاری کامل ایران با آژانس بین المللی انرژی اتمی شده است.
این قطعنامه از ایران خواسته است که «اقدام فوری برای انجام تعهدات قانونی خود انجام دهد و بدون تأخیر، پیشنهاد مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی برای تعامل بیشتر برای شفافسازی و حل و فصل مسائل پادمانی باقیمانده را بپذیرد».
این قطعنامه همچنین از مدیرکل آژانس خواسته است تا زمانی که تدابیر امنیتی پابرجاست، گزارش خود را به شورای حکام ادامه دهد.
میخائیل اولیانوف، سفیر روسیه در وین و نماینده دائم سازمانهای بینالمللی در توییتی نوشت:
30 نفر از 35 عضو هیئت مدیره به این مصوبه رای مثبت دادند. روسیه و چین رای مخالف و هند، پاکستان و لیبی رای ممتنع دادند. کشورهایی که بیش از نیمی از جمعیت جهان را تشکیل می دهند از این تصمیم حمایت نکردند.
این دومین قطعنامه ضدایرانی شورای اجرایی آژانس بین المللی انرژی اتمی پس از اجرای برجام تحت فشار رژیم صهیونیستی است. قطعنامه مشابهی در 20 ژوئن 2016 توسط سه کشور اروپایی عضو برجام پیشنهاد و تصویب شد و مورد حمایت آمریکا قرار گرفت.
آمریکا و کشورهای غربی به رهبری رژیم صهیونیستی در سال های اخیر ایران را به دنبال اهداف نظامی در برنامه هسته ای خود متهم کرده اند. ایران بهعنوان یکی از امضاکنندگان معاهده منع گسترش سلاحهای هستهای (NPT) و یکی از اعضای آژانس بینالمللی انرژی اتمی، ادعاهایی مبنی بر اینکه حق دستیابی به فناوری هستهای برای مقاصد صلحآمیز را دارد، به شدت رد کرده است.
به گزارش ایرنا، جمهوری اسلامی ایران امروز برخی از همکاری ها با آژانس را که خارج از اطمینان است و صرفا بر اساس حسن نیت انجام می شود، به حالت تعلیق درآورده است.
در بیانیه آژانس انرژی اتمی آمده است: «جمهوری اسلامی ایران همکاری گستردهای با آژانس بینالمللی انرژی اتمی داشته و این امر را وظیفه ایران دانسته است؛ بنابراین دستگاه و آژانس اندازهگیری سطح غنا و OLEM به دستور مسئولین ذیربط مقرر گردید فلومتر از امروز متوقف شود.
رئیس نمایندگی دائم جمهوری اسلامی ایران این اقدام سیاسی و مغرضانه برخی از کشورهای عضو شورای حکام را به شدت محکوم کرد و بر موضع ایران در این خصوص تاکید کرد.
پیش از تصویب این تصمیم، «محمدرضا غیبی» با اشاره به اینکه شدیدترین بازرسیهای آژانس بینالمللی انرژی اتمی در 20 سال گذشته در ایران انجام شده و تنها در سال 2021، 22 درصد از بازرسیهای جهانی آژانس در ایران انجام شده است، گفت: آژانس بین المللی انرژی اتمی ایران در جهان است و تنها 3 درصد از کل تاسیسات هسته ای خود را در سراسر جهان در اختیار دارد.
قائبی همچنین تاکید کرد: ادعاهای مطرح شده در خصوص مکان های ذکر شده در گزارش مدیرکل آژانس بر اساس اطلاعات نادرست رژیم صهیونیستی است، در حالی که ایران نگرانی ها و ابهامات اساسی در این گزارش دارد و مدیرکل اعلام کرده است که آماده ادامه کار است. مذاکرات، نتیجه برعکس است.
این دیپلمات ایرانی خطاب به نمایندگان کشورها گفت: ایران عمیقا از اقدام حامیان این تصمیم برای اتخاذ چنین مسیری که هیچ ربطی به واقعیت های حوزه فنی ندارد، بلکه نتیجه یک اقدام مغرضانه، غیرکارشناسی و نتیجه سیاسی». دستور کار.» به تعهدات خود در برجام عمل کنید و اوضاع را پیچیده تر نکنید.